Widok zawartości stron
Aktualności
Wydarzenia | Konferencje | Grupy badawcze | Publikacje
Widok zawartości stron
Aktualności
aktualności grupy badawcze
Naukowcy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego odkryli molekularny mechanizm hypuzynacji - najbardziej unikalnej modyfikacji potranslacyjnej w ludzkim proteomie
29.03.2023
więcej o Naukowcy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego odkryli molekularny mechanizm hypuzynacji - najbardziej unikalnej modyfikacji potranslacyjnej w ludzkim proteomie
aktualności grupy badawcze
"Perły nauki" przyznane mgr inż. Witoldowi Wydmańskiemu z Małopolskiego Centrum Biotechnologii.
15.03.2023
Ministerstwo Edukacji i Nauki uruchomiło pierwszą edycję programu "Perły Nauki", następcy " Diamentowego Grantu". Mgr inż. Witold Wydmański z Małopolskiego Centrum Biotechnologii jest jednym z 98 laureatów "Pereł Nauki". Celem konkursu jest wsparcie wyjątkowo utalentowanych studentów studiów licencjackich lub studentów trzeciego lub czwartego roku jednolitych studiów magisterskich. Projekty kandydatów muszą uzyskać co najmniej dwie pozytywne recenzje ekspertów zewnętrznych, aby mogły zostać zakwalifikowane do finansowania.
więcej o "Perły nauki" przyznane mgr inż. Witoldowi Wydmańskiemu z Małopolskiego Centrum Biotechnologii.
aktualności grupy badawcze
Zespół prof. Krzysztofa Pyrcia w międzynarodowej sieci HERA
03.03.2023
Komisja Europejska za pośrednictwem Urzędu ds. Gotowości i Reagowania na Stany Zagrożenia Zdrowia (The Health Emergency Preparedness and Response Authority - HERA) utworzyła Europejską Sieć Naukową DURABLE, która ma wesprzeć Unię Europejską w przygotowaniach i reagowaniu na zagrożenia biologiczne i zagrożenia zdrowia oraz w ocenie wpływu i wyborze optymalnych środków
więcej o Zespół prof. Krzysztofa Pyrcia w międzynarodowej sieci HERA
aktualności grupy badawcze
Jak nasze enzymy chronią się same
09.02.2023
S-persulfidacja białek (P-SSH) jest uznawana za powszechną modyfikację potranslacyjną. Występuje ona w warunkach podstawowych i często obserwuje się jej wzrost w warunkach stresowych. Jednakże mechanizmy, dzięki którym białka są persulfidowane wewnątrz komórek, pozostają niejasne
więcej o Jak nasze enzymy chronią się same